مانداگارانا : چند روزی است رنگ برخی بلوارها در مرند توجهم را به خود جلب کرده است. همین رنگ های سیاه ، تیره و خاکستری که گویی شهر در افسردگی و ماتم است !
در اکثریت قریب به اتفاق شهرهای جهان ، فضای محیط ، نمای ساختمان ها ، تابلو ها و مبلمان های شهری و متاثر از آن پوشش و لباس مردم ، الوان و با رنگ های شاد و زیبا می باشد و همچنین با نگاهی به سیمای شهر های زمان های گذشته ، رنگ های طبیعی مصالح محلی ، عاملی بود که بناها بوسیله آن شناخته می شد و به شهر چهره ای هماهنگ می داد بطوریکه با روحیه ، اقلیم و فرهنگ مردم نیز منطبق بود به این ترتیب رنگ هرشهر تثبیت شده بود و به آن هویت می داد .
رنگ سبز ، رنگ مورد علاقه شهرداریهاست . مسئولان شهری هر وقت که بخواهند رنگی به چهره شهر بدهند ازاین رنگ استفاده میکنند .
مردم یک شهر احساس گوشه نشینی ، جمعیت نشینی ، هیجان طلبی ، عشق ، خشونت ، بی حوصلگی وهیجان زدگی میکنند . اینها و سایر حالات روانی که میتوان با رنگ نمادین کرد باید در محیط عمومی شهر جایی داشته باشد . بنابراین برای زندگی رنگارنگ ، فضای رنگارنگ مورد نیاز است .
مرند ، شهری که به ندرت پل ها و مبلمانش پوشیده از رنگ های متنوع است، شهری که ساکنینش به نشستن روی نیمکت های طوسی رنگ و بلوار هایی که رنگ هایشان تیره است و نمای خانه هاشان محدود به چند رنگ کلیشه ای است عادت کرده اند
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که اگر پله ای هوایی، یا بلوار های سطح شهر به جای رنگ های سیاه و سفید یا طوسی، نارنجی، بنفش یا زردقناری! بود چه اتفاقی می افتاد؟
آیا واقعاً اتفاقی می افتاد؟ برای کدامیک از ما رنگ شهرمان از اولویت های بصری است؟
بارها درمورد اهمیت رنگ در زندگی و به خصوص زندگی شهری چیزهایی شنیده و خوانده ایم ؛ تأثیر استفاده بجا از رنگ در حفظ یکپارچگی محیط، کاهش خستگی افراد و تزریق نشاط به جامعه. حتی اگر از نظریه های روانشناسی رنگ ها (توجه به جنبه های عملکردی و فیزیکی رنگ با توجه به ابعاد و تأثیرات روانی) که به نظر من نظریه های کاملاً نسبی و البته کلیشه ای است بی خبر باشیم ، روند زندگی روزمره در انتخاب رنگ لباس، ماشین و دکوراسیون منزل ما را به این نتیجه رسانده که دنیای رنگارنگ برای اکثر ما دنیایی جذاب تر و شادتر خواهد بود.
اما آیا در سه سال اخیر با ورود سیدرضا هاشمی به شهرداری مرند به عنوان شهردار برای آراستگی هرچه بیشتر مرند از سوی شهرداری و سازمان های ذیربط اندیشیده و اجرا شده است !؟
شهردار باید بداند که چه عاملی باعث نشاط مردم شهر میشود و چه کند تا آرامش مردم حفظ شود ،لبخند بر لبان آنان بنشیند و احساس امنیت روانی بکنند.
ضعف برخی مدیران میانه شهرداری بخصوص در امر زیباسازی و فضای سبز مشهود است و شهردار مرند باید در این خصوص اقدامات اساسی انجام دهد .
اما اینکه چرا مرند مانند شهرهای دیگر از این رنگی تر نمی شود؟ یا چرا شهروندان یا مسئولان به رنگی تر بودن بلوار ها و نقاشی کردن نمای ساختمان ها نمی پردازند ناشی از نگاه مردم و توان اجرایی مسئولان است.
آیا امکان مشارکت بیشتر در تصمیم گیری های زیباسازی شهر به مردم داده شود تفاوتی حاصل خواهد شد؟ سیاست های فرهنگی و چارچوب های اجتماعی، جشنواره کوچه های زیبا، فراخوان دیوار نگاری شهری، جشنواره های مختلف فرهنگی وهنری برای زیباسازی شهر و استارت همه اقداماتی است در جهت مشارکت هرچه بیشتر شهروندان علاقه مند به حوزه زیباسازی و هنر شهری .
اما اینکه همواره می توان بهتر از آنچه که هست بود و عمل کرد. سیمای مرند هم با همه تلاشهایی که درجهت پیراستگی اش از این رنگ آمیزی و زیباسازی های انجام شده آنطور که باید شادابی مطلوب را ندارد.
لذا جا دارد شهرداری با توجه به اهمیت موضوع با استفاده از نظرات کارشناسان و مشاوران زیربط در امور روانشناسی رنگ ها و تنوع بخشی به رنگ نماهای ساختمانی و فضاهای شهری و همچنین ارائه راهکارها و شیوه های زیباسازی ، معماری و مبلمان شهری به مردم ، پیمانکاران ، ساختمان سازان و برج سازان در احداث بناها و ساختمان ها نسبت به هویت بخشی به شهر اقدام و همچنین مردم را تشویق به زیباسازی جلوی منازل ، مغازه ها بنمایند و همچنین برای تشویق مردم جوایز و نیز تخفیفات عوارضی پیش بینی نمایند .
گزارش از : مهدی درخشانی / مدیر مسئول ماندگارانا