مهدی درخشانی : یکی از اقدامات شهرداری در سطح شهر ، ساماندهی اصناف در تمام بخش ها به ویژه ساماندهی و رفع سد معبر است که این مهم طی سال های اخیر غبار بی توجهی به خود گرفته است که هم اکنون شاهد گسترش این فرهنگ سد معبر در سطح شهر مرند هستیم .

به گزارش اختصاصی مانداگارانا ، پیاده‌روها ، خیابان ها ، محلات و حتی کنار گذرهای شهر مرند به تسخیر دست فروشان درآمده و عابران ناگزیر از تردد در خیابان هستند و این امر همواره حوادثی را نیز برای آنها به وجود آورده و نارضایتی از خدمات شهری در آنها ایجاد کرده است.

این موضوع گرچه به ظاهر ساده است اما موجی از نارضایتی مردم مرند از خدمات شهری و شهرداری این شهر را به دنبال داشته است.

سد معبر دارای اشکال گوناگونی است. از مصادیق سد معبر می‌توان از سد معابر توسط دستفروشان، نصب دکه‌ های غیرمجاز، تخلیه نخاله، ریختن مصالح، آجر و سیمان در معابر عمومی بدون مجوز شهرداری، توقف اتومبیل در مکانهای غیرمجاز و وسایل نقلیه برای فروش کالا، اشغال پیاده روها و میادین توسط افرادی که از آنجا به عنوان محل سکونت استفاده می‌کنند، نام برد.

اینگونه تخلفات می ‌تواند موجبات سد معابر عمومی، اشغال پیاده روها و استفاده غیرمجاز از آنها و میادین و پارک‌ها و باغهای عمومی را فراهم آورد.

براساس قوانین موجود کشور یکی از وظایف اصلی شهرداری‌ها، سازماندهی معابر و گذرگاه‌های شهرها است و شهرداری‌ها می‌توانند برای رفع موانع موجود و آزاد کردن معابر و ‌اماکن، راسا به وسیله ماموران خود اقدامات لازم را انجام دهند و یا در صورت نیاز از نیروهای انتظامی استفاده کنند.

سد معبر تضییع حقوق شهروندان و ایجاد چهره نامناسب در شهر است و باید در رفع سد معبر کسبه و صاحبان مغازه‌ها پیشگام باشند و در کنار آن نیز مسوولان مربوطه چون نیروی انتظامی به عنوان ضابط قضایی این مهم را موردتوجه قرار دهند و تنها راه مقابله با این معضل ایجاد فرصت های شغلی ماندگار و تسریع در احداث بازار دائمی سنتی است .

البته باید گفت به همان اندازه که یک دستفروش باعث سد معبر است، اصناف و مغازه ها هم با پیش روی و تسخیر پیاده روها باعث سد معبر می شوند اما نوع برخوردها متفاوت است.

لزوم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در زمینه رفع مصائب سد معبر

شهرداری مرند باید فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در قالب تذکر، تابلو و بروشور برای آشنایی شهروندان با قوانین و مقررات را باید پیش بگیرد .

البته باید به مغازه داران نیز گوشزد شود که بیرون گذاشتن کالا از واحد صنفی دلیل بر فروش بیشتر نیست بلکه آنچه مشتری را جذب می‌ کند، زیبایی و نظم واحد صنفی است و چه بسا افرادی تنها به دلیل این که یک واحد صنفی حقوق مردم را رعایت نمی کند، از خرید از آن مغازه اجتناب می کنند.

قدردانی از کسبه ای که حقوق مردم را مراعات می کنند ، نصب اطلاعیه های تشویق آمیز بر سر درب این مغازه ها و همچنین پرداختن امام جمعه شهرستان مرند به موضوع سد معبر نقش مهمی در فرهنگ سازی در این زمینه دارد و از سوی دیگر شورای فرهنگ عمومی نیز می تواند یکی از موضوعات در دستور کار خود را مسئله سد معبر و راه های برخورد با آن قرار دهد.

امیدواریم شهرداری پیش از پیش به این مسئله نگاه ویژه ای داشته باشد چرا که سد معبر موجود در سطح شهر مرند شایسته مرکز این شهرستان ویژه نیست .